Fata cu cercel de perla – Tracy Chevalier

Nu pot incepe sa va povestesc despre aceasta carte decat exclamand wow, imi pare rau ca am terminat-o atat de repede si ca este atat de scurta! Cred ca este una dintre cele mai bune carti pe care le-am citit anul aceasta. De departe cea mai buna carte a lui Tracy Chevalier dupa umila mea parere.

Inspirata dupa celebra pictura Fata cu cercel de perla (sau Fata cu turban) a artistului olandez Johannes Vermeer, cartea lui Tracy Chevalier este povestea tesuta in jurul acestui tablou si imaginata cu foarte multa maiestrie. Dupa mai bine de un secol de cercetari, inca nu s-a aflat cine era modelul tabloului sau daca Fata cu cercelul de perla este chiar portretul unei persoane reale. Pornind de la aceste intrebari si multe altele, Tracy Chevalier isi imagineaza punctul de plecare al acestui tablou si felul in care a fost creat.

Construita in jurul acestui enigmatic tablou, intitulat si Mona Lisa Nordului, opera de fata este un roman psihologic sau un bildungsroman centrat in jurul lui Griet si urmarindu-i formarea personalitatii sub influenta directa a celorlalte personaje.  Actiunea romanului este plasata in Olanda secolului XVII (in anii 1664-1666, 1676). La 16 ani Griet devine fata in casa pictorului Vermeer dupa ce tatal ei (pictor de tigle) orbeste in urma unui accident de munca. Aici o urmarim pe Griet  si eforturile sale depuse pentru a fi acceptata si a se integra in noua familie in pofida stapanei tinere ( Catharina – sotia lui Vermeer) si a Corneliei cei mai rea si cea mai vicleana dintre cei cinci copii. Treptat intra in gratiile  stapanei batrane Maria Thins datorita inteligentei ei si se imprieteneste cu Tanneke, servitoare cu vechime in casa.

Dar cea mai minunata parte in roman este  transformarea ei in femeie si totodata nasterea tabloului care da numele cartii. Vermeer observa intuitia lui Griet in ceea ce priveste culorile si lumina si o va atrage incet catre misterioasa lume a picturii. Initial indatorirea lui Griet era sa faca curat in atelier fara a muta nimic de la locul sau, dar treptat pictorul o va pune la alte sarcinii care ii vor trezi interesul fetei pentru pictura si pentru pictor. Desi nu este descrisa evident in carte afinitatea pe care o are Griet pentru pictor si invers, mi se pare una dintre cele mai subtile si mai senzuale carti citite de mine pana acum. Totul este foarte pur, subtil si diafan.

”  A venit langa scaunul meu. Mi s-au inclestat falcile, dar am reusit sa imi tin capul drept. A intins mana si mi-a atins usor lobul urechii. Am luat o gura buna de aer ca si cum urma sa ma cufund sub apa. A frecat lobul urechii intre degetul mare si aratator, apoi l-a intins bine. Cu mana cealalta a pus toarta cercelului in gaura si a impins-o. M-a fulgerat o durere cumplita si mi-a adus lacrimi in ochi. El nu si-a retras mana. Degetele lui au lunecat usor pe gatul si maxilarul meu. A urmarit linia fetei mele pana sus pe obraz, apoi cu degetul mare a sters lacrimile care-mi tasneau din ochi. Mi-a trecut degetul peste buza de jos. “

Cursivitatea ideilor, decenta limbajului, linistea narativa, felul lent in care curge firul narativ, zbuciumul interior al personajelor, toate acestea fac din Fata cu cercel de perla un roman de cinci stele din punctul meu de vedere. O carte ca un tablou, plin de culoare, dar nu ostentativa ci pura precum un apus de soare.

Chiar daca traducerea nu a fost una dintre cele mai reusite, subiectul cartii m-a facut sa trec cu vederea micile scapari. Iti multumesc draga Anca pentru o carte minunata!

Advertisements

10 responses to “Fata cu cercel de perla – Tracy Chevalier

 1. Ce mult mi-a placut si mie!:)

  • Diana este o carte minunata!!! Am urmarit si filmul care, desi este cu Colin Firth, nu mi s-a parut atat de senzational precum cartea.

 2. Cealaltă Ancuţă

  Foarte frumos ai scris despre ea. Si mie mi-a placut tare mult si o consider mult superioara filmului pe care l-am vazut cu 2 ani inainte de a citi cartea si imediat dupa. Desigur, Scarlett isi joaca minunat rolul insa per ansamblu filmul a mai avut scapari. Ma bucur tare mult ca ti-a placut, o sa avem ce discuta cand ne intalnim. 😀

  • Anca eu din pacate nu imi amintesc foarte multe din film pentru ca l-am vizionat acum vreo 4-5 ani cred. La vremea aceea stiu ca mi-a placut poate si pentru ca nu citisem cartea 🙂

 3. Inseamna ca eu raman singura persoana careia i-a placut mai mult filmul decat cartea :)).

  • Cristina, in cazul acesta trebuie sa revad si eu filmul cat am proaspata cartea in memorie 🙂 Dar sincer nu cred ca imi va placea atat de mult precum a fost lectura

 4. “Fata cu cercel de perla” mi-a placut cel mai mult. “Albastru pur” nu mi-a placut deloc iar “Doamna si licornul” este draguta si ea.

  • MD, mie dintre toate citite de Tracy Chevalier cel mai mult mi-a placut desigur “Fata cu cercel..”, pe locul 2 ar fi “Albastru pur ” si apoi ” Doamna si licornul”. Cea din urma mi s-a parut putin cam perversa 😀

 5. La mine e Albastru pur pe 1, Fata cu cercelul… pe 2, si Doamna si licornul tot pe 3. Si da, e cam perversa. 🙂

 6. Pingback: Delicii de martie | Mihaela Anghel

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s