Va place Brahms? – Francoise Sagan

Inca o data sunt la prima intalnire cu o autoare franceza de care auzisem multe, dar nu am avut ocazia sa pun mana si pe vreunul dintre romanele ei. Stiam ca a fost supranumita ” domnisoara Chanel a literaturii” datorita stilului ei clasic si elegant.

Poate ca titlul acestei carti va duce cumva cu gandul la muzica clasica, dar intrebarea din finalul acestei carti cred ca ar trebui sa fie “Va place sa suferiti?”. Va place Brahms ar trebui sa va incante daca sunteti in cautarea unei povesti clasice si foarte simple de dragoste, situata undeva prin mijlocul anilor ’50. In roman nu sunt date prea multe detalii temporale, asa ca nu pot decat estima momentul concret al desfasurarii actiunii.

Am spus ca este o poveste clasica de dragoste cu un nelipsit triunghi amoros: Paule (o femeie trecuta de treizeci de ani dar foarte nefericita in relatia ei cu Roger), Simon (un tanar cu cincisprezece ani mai tanar decat Paule dar care se va indragosti nebuneste de ea) si Roger (profilul eternului cuceritor de meserie si amator de femei cat mai usoare). Ajunsa in pragul varstei de 40 de ani, Paule, o decoratoare de moda, neglijata de amantul sau Roger care isi petrece tipul cu alte cucerii de ale lui,  isi cauta alinarea in bratele  lui Simon, un tanar cu cincisprezece ani mai tanar decat ea. La inceput Paule ezita sa se apropie mai mult de Simon, dar fiind chinuta de o dorinta disperata de a fi si ea intr-un final fericita se agata de iubirea lui totala, dar bolnavicioasa si sacra.

Voi face aici o mica paranteza si ma voi intreba, retoric desigur, de ce dupa o relatie indelunga , dar foarte superficiala cu  macho-ul Roger care pare-se ca nu se concretizeaza in niciun fel, decat prin lungile ei asteptari vs amanarile lui de rigoare, Paula nu are coloana vertebrala sa renunte ? Dupa cum va asteptati Roger afla de relatia ei cu Simon si devine gelos, dar asta nu il face deloc sa isi schimbe comportamentul fata de ea. In ciuda eforturilor de a-l uita pe Roger si de a se abandona lui Simon, Paula nu poate sa il uite pe barbatul care i-a acaparat viata si il alege ca o masochista pe Roger sperand si amagindu-se ca poate ceva se va schimba.

Romanul este drama a unui suflet chinuit de femeie, a acelei iubiri nefericite, dar de neuitat. Paule este o masochista din punctul meu de vedere, preferand sa fie singura, dar mereu la discretia barbatului iubit, in loc sa se bucure de atentia lui Simon, a carui dragoste nu i-o impartaseste. Voi ce ati alege in locul ei? Eu, probabil ca as fi pus punct ambelor relatii si as fi incercat ceva nou, pornind de la zero.

Cartea este una destul de simpla daca este sa ne gandim la numarul de pagini, dar te va face sa iti pui anumite semne de intrebare. O gasiti de achzitionat la un pret modic aici

Romanul a fost ecranizat in 1961 sub numele Goodbye Again si ii are in rolurile principale pe Ingrid Bergman si Yves Montand.

Advertisements

3 responses to “Va place Brahms? – Francoise Sagan

  1. Te-ai axat pe scriitoare franceze acum sau măcar de limbă franceză :))
    N-am citit nimic de Francoise Sagan, am văzut însă filmul după Vă place Brahms şi mi-a plăcut foarte mult…tre’ să recunosc că mă atrag filmele cu oareşce masochism în domeniul sentimental, dar nu ştiu dacă aş citi cartea…Mi se pare chiar genul de carte făcută pentru film şi, de fapt, mi-au mai atras atenţia câteva cărţi de Sagan, apărute în ultimii ani prin librării, şi toate mi-au inspirat acelaşi lucru…ceva uşor comercial care dă mai bine pe sticlă decât pe hârtie, poate de vină or fi fost şi coperţile…

    • Rontziki, se pare ca in ultimul timp am o inclinatie spre scriitoarele franceze. De ce, nu as putea sa spun nici eu prea bine. Chiar acum am inceput Cheri/ Sfarsitul lui Cheri de Colette. :))
      Nici eu pana acum nu mai citisem ceva de Sagan. Mi-a placut stilul ei facil si putin introspectiv, dar cu personajul principal – Paule nu am putut sa rezonez pentru ca eu niciodata nu m-as vedea sclava iubirii. O fi dragostea oarba, dar totul are o limita…. In alta ordine de idei, daca spui ca ti-a placut filmul trebuie sa il vizionez si eu candva macar sa vad daca respecta cartea! Multumesc de recomandare!

  2. Pingback: Goodbye Again | Jurnal de buzunar

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s