Castelul printesei de caramel – Eduard Tone

Nu sunt o mare fana a literaturii romane contemporane: recunosc cu mana pe inima ca nu imi place Cartarescu de nici o culoare si nici Liiceanu. Dar pentru ca si scriitorilor romani trebuie sa le acord o sansa, am cumparat cu prima ocazie romanul de debut al lui Eduard ToneCastelul printesei de caramel. Ce titlul minunat, nu? Pe mine una titlul plus micul rezumat / spoiler de pe coperta a patra m-au convins ca voi avea parte de o poveste moderna de basm adaptata in Parisul zilelor noastre. Nu acelasi lucru as putea spune si despre coperta, care mi se pare ca se potriveste precum nuca in perete, exceptandu-l pe melcul Rudolf, un personaj deosebit de important in roman. Dar fiecare scriitor isi asuma alegerea facuta, asa ca daca sunteti curiosi puteti citi intreaga poveste aici.

Romanul ne poarta in calatoria fantastica a lui Alex (un tanar aparent plictisit de viata) printr-un Paris magic, in cautarea vecinei de palier –  Svetlana, studenta la teatru si la horticultura-  de care s-a indragostit iremediabil desi singurele cuvinte pe care i le-a adresat vreodata au fost doar trei: “Ai jucat minunat!”. Un pitic pe nume Longjack (ironic, asa-i?) ii aduce intr-o buna zi lui Alex un mesaj din partea Svetlanei, asadar punctul de plecare catre calatoria magica in Paris. Aici va intalni tot felul de personaje desprinse parca din paginile unor carti de basm: ghicitorul in chelii (cica sunt trei tipuri de chelii in care se poate ghici), grupul de punkeri, gemenii fotografi din Disneyland, Sancho Panza si fiica sa Izabela, chelnerita la barul Don Quijote, peruchierul ticalos Buonaventura  si, mai presus de toti, melcul Rudolf, “cheia” tuturor intamplarilor magice.

” Svetlana este o printesa de caramel pentru ca asa o vad eu. Daca ar fi sa ii ofer un regat, i-as da regatul de caramel si as ruga-o sa inventeze o piesa de teatru in care ea, regina, protagonista rolului principal, sa se indragosteasca de singurul print care stie sa-i topeasca inima si care castiga toate razboaiele lumii numai pentru ca in regatul ei sa curga rauri intregi de caramel.”

Castelul printesei de caramel mi s-a parut o lectura reconfortanta, taman potrivita pentru cei care vor sa fie invaluiti de lumea magica a basmului.

Advertisements

6 responses to “Castelul printesei de caramel – Eduard Tone

  1. Ai tu ce ai cu coperta dar macar e un san frumos! 😀

    • Oana, cred ca am un pitic pe creier legat de coperta. Da, recunosc, e frumos :DOricum dupa spusele autorului e cu semnificatie si are in spate o poveste interesanta. Totusi daca nu citeam ce scrie pe coperta nu cred ca as fi cumparat-o din cauza mentalitatii legata de coperta :d

  2. Wow, m-ai facut mega curioasa. Vad ca in ultima vreme Tritonicul lanseaza “bunatate” de carte dupa “bunatata” in colectia LIT. O adaug si pe asta pe lista mea, poate o prind la vreo reducere.

    • Laura, am impresia ca este o aparitie mai veche acest roman la editura Tritonic. Pare-mi-se ca a aparut prin 2008. Daca nu faci rost de ea (parca am vazut-o totusi pe elefant, dar nu garantez) ti-o trimit cu mare drag. Eu am dat destul de putin pe ea ca a fost de la anticariat- maxim 10 lei. Trebuie doar sa imi spui 😀

  3. Ce chestie, eu credeam ca e noua aparitie. Recunosc ca nici nu pot accesa site-ul Tritonic la serviciu (nu stiu din ce motive e catalogat ca site interzis) si acasa nu prea am cand sa ma uit dupa noile aparitii. O s-o caut si eu prin anticariate si daca nu o gasesc, iti spun. Coperta e nasoala, dar eu nu sunt un etalon pt ca nu-mi plac copertile cu parti anatomice pe ele (cea mai naspa coperta mi s-a parut aia la Dan chisu, – Singur sub dus, dezgustatoare de-a dreptul!).

  4. Pingback: Aceiasi bloggeri, alte carti | Blog de Carte - Serial Readers

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s