Jude nestiutul – Thomas Hardy

Ce m-a contrariat foarte mult la Jude nestiutul si m-a determinat sa o cumpar a fost, pe langa stilul lui Thomas Hardy care m-a incantat de demult, ideea ca ar fi scandalizat Anglia in momentul aparitiei. Nu ar fi fost prima data cand o curiozitate bolnava ma determina sa aleg o carte (m-am mai pacalit eu si cu Amantul doamnei Chatterly).

In cazul acesta nu mi s-au parut ideile din roman cine stie ce bizare daca ar fi sa ma raportez la timpul actual. Bineinteles ca in acele timpuri alta era mentalitatea conservatoare si cat se poate de limitata (da, stiu si la noi se mai practica si unele situatii sunt blamate din punct de vedere religios). Divortul era ceva strigator la cer (da, era de preferat sa te chinui langa o persoana cu care nu ai niciun interes),  aducerea pe lume a copiilor fara ca parintii sa fie casatoriti insemna ca deja trebuia sa iti fie scris numele pe toaca si ce mi-a placut cel mai mult-  nu se concepea ca o femeie sa aiba idei diferite legate de societate. Da, femeile trebuiau sa fie sub papucul barbatului si sa accepte orice comportament din partea lui. A fost o replica a unui personaj care pur si simplu m-a inspaimantat ca daca te casatoresti cu o femei acum ai dreptul sa o bati legal. Say what?!

Romanul prezinta viata lui Jude Fawley, un tanar care  isi doreste sa studieze in orasul universitar Christminster si sa ajunga o persoana respectabila, dar bineinteles ca soarta este mereu impotriva-i ca pentru majoritatea personajelor lui Hardy. Se casatoreste cu Arabella, o femeie josnica care il prinde in mrejele ei si se angajeaza ca cioplitor in piatra. Dupa ce Arabella il parasteste face greseala de a-si cauta verisoara Sue a carei poza o vazuse la matusa lui. Bineinteles ca inima nu il va asculta si se va indragosti de ea sperand intr-o viata mai buna alaturi de ea. Din pacate nu tine cont de avertizarea matusii lui care  l-a sfatuit sa nu se casatoresca pentru ca toti din neamul sau au un greu blestem asupra lor.

Mai multe nu prea as dori sa spun pentru a nu strica tot farmecul romanului. Mie bineinteles ca mi-a placut pentru ca am o slabiciune pentru romanele tragice, pentru personajele cu care soarta este mereu potrivnica, pentru iubirea dusa pana la sacrificiul de sine. Se poate ca primele capitole sa va puna nervii  incercare, dar sfatul meu ar fi sa aveti rabdare pentru ca pe parcurs veti fi rasplatiti cu o poveste foarte bine inchegata, pe masura ce Jude va inainta in varsta iar situatiile vor ajunge sa isi puna amprenta asupra destinului sau. Life’s a bitch and then you die unknown/ obscure (hint to the English title).

Nota mea: 4/5

Advertisements

4 responses to “Jude nestiutul – Thomas Hardy

  1. mi-a placut mult mult cartea asta 😡

  2. Ai citit ”Departe de lumea dezlantuita”? Frumoasa si aia :).

    • Oana, pe aia inca nu am citit-o desi o am in biblioteca si aici si o aveam si acasa la ai mei. Shame on me ca sunt lazy 😦 Multumesc de recomandare!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s